Voks-smelting

Er det noe vi ikke tuller med på Viker, så er det Voks. Dette er noe av det viktigste vi gjør i bigården, nemlig ta vare på denne dyrbare voksen som biene har laga. Det er faktisk vokskrise her i Norge, og nå importeres det voks fra Afrika og Australia. 

Og sånn kan vi ikke ha det. 

La meg først få vise ett bilde fra der vi starta denna uka, og så ett bilde av hvordan sluttproduktet vårt ble. Se under.

Igjen, så er vi så heldige å få låne det nødvendige utstyret fra Fredrikstad Birøkterlag. Det er en vokssmelter bestående av en tank med en dampsteamer / tapetfjerner. Når den gamle voksen i tanken får en temperatur på litt over 60°, så smelter voksen og renner ut gjennom ett dreneringsrør……ut i en ren bøtte med litt kaldt vann i bunn.

Denne prosessen gjentar vi helt til voksen blir helt ren og fin. Denne gangen ble det en grov-smelting av all voks gjennom en grov rist i tanken. Så smelta vi voksen 2 ganger til, og da gjennom ett teppe (som filter) for å få bort alle urenheter. Bilde under viser første smelting gjennom grov rista.

Bilde under viser voksen som kommer flytende ut av smelteren og ned i bøtta. Dette er første runde gjennom teppet / filteret vårt. Det kan være litt tidkrevende, men belønninga tilslutt…med den fine voksen…er absolutt verdt det.

Det kan være litt kline arbeid, alt blir seigt og fett. Overalt! Så halve jobben er vasking og rydding.

Og ja….så er det viktig å følge med!!! Det blir fort en kaffekopp for mye….. og da renner det over..!..og blir enda mere klin! Se bilde under, her fra 2 gang gjennom fin filteret vårt.

Med tanke på at denne voksen kommer fra 10 kuber gjennom ett par sessonger…så er det ganske imponerede. Av biene såklart! Vi har faktisk bare smelta den om, ikke noe mer.

Denne voksen blir så levert inn til Ivar Arne Grimsrud som www.norskbivoks.no , som har ett helt nytt og moderne mottak for behandling og støping av voks-plater.

Denne gangen endte vi opp med 13 kg ren voks, og det er vi veldig fornøyde med.

Legg igjen en kommentar