Vår honning er berykta for sin gode smak….. og idag dukka selveste Austin Cangelosi (!) opp på jakt etter skikkelig honning. Dette er stas….selv om undertegnende er svoren Sparta-supporter..
Heldigvis var det co-pilot Torger som tok imot Austin. Torger er som kjent gammel FFK- og trofast Stjernen-supporter..
Lykke til med årets sessong Austin, gleder oss til å se deg i Amfin…og kanskje i «Låven».
Får bare håpe Niklas Roest tar seg en tur nedom for ett glass honning….så ikke Stjernen får noe fortrinn av honningen vår, på starten av sessongen..
Takk til hockey-massør Frode, som la tilrette for dette besøket.
Vi har lenge ønska vårs en kube-vekt, og denne henta jeg på post-kontoret forrige uke. Denne kommer fra Slovenia, og heter Bee Hive Monitoring…
Hvorfor har vi gått til innkjøp av dette?? Det er tross alt biene som må betale den med hard jobbing..
Jo vi har kjøpt denne for å kunne få info, på telefon, om ståa i bifolket. Blant annet for å se når «trekket» starter…akkurat nå venter vi og biene på lyngtrekket.
La oss se nærmere hva som er i pakka…
Selve vekta ser solid ut, med lastcellene inne i disse aluminiums-profilene. De er kobla til denne elektroniske enheten, som igjen snakker med den GSM boksen (oppe til venstre), som har ett sim-kort innstallert i seg. Det «hjerte» skal ligge like over yngel-tavlene (der dronninga vår går). Det hjerte vil fortelle oss blant annet intern temperatur, intern-fuktighet, og lyd fra biene. Itillegg vil dette hjerte varsle oss hvis det er problemer med dronninga eller mulig sverming på gang. Mer om det senere…
Okei, neste step… QR-kode scannes og leses av appen på telefon, GSM enheten med batteri lades (håper dette batteriet holder ett års tid….). Og ett sim-kort innstalleres mitt på kortet der.
Her er det fort gjort å bli veldig ivrig…men vi greier å bla fort igjennom bruks-anvisingen..
Vi er klare for montering av vekta, og vi har bestemt oss for å sette den under vårt aller beste bifolk….som har ei gul elite-dronning. Dette bifolket er super-sterkt.
På med bi-dressene…
Den elektroniske enheten legges på en plank midt under bunnbrettet…
…..Og GSM-enheten på toppen..
Og hjertet legges på toppen av dronning-gitteret..
På tide å ta en titt på mobilen….og se hvordan bruker-grensesnittet ser ut. Vi løper inn og kaster av oss birøkter-dressen og hanskene…Og logger oss på æppen.
Her er ett av bildene vi kan se….Øvre orange linja illustrerer intern-temperatur, mens den blå viser ute-tempen.
Nedre bilde viser fuktighet, inne og ute.
For de av følgerne våre som er fryktelig oppegående, så ser du sikkert at denne grafen viser for 5 dager. Og det er fordi vekta ble montert for 5 dager siden, og dette er dagens bilde av status i kuben.
Under ser du vekta på den hvite linja…og vekta har vært stabil de siste dagene siden vekta ble montert………..altså, lyngtrekket har ikke startet enda..
..den grønne linja……den vet jeg ikke hva betyr enda….men det skal jeg finne ut av.
Denne posten har allerede blitt altfor lang…kommer tilbake med mer senere!
Siste del av dronningavl 2023 kommer her….før vi gjentar hele prosessen en gang til, for å få noen flere dronninger. Vi skal nå merke dronningene med farge og nr., før vi setter ho inn i ett utspisningsbur.
Her er dronninga merket med «rød 5», og denne dronninga kommer til å havne i ene skolekuben på Kråkerøy. Merkingen gikk fint denne gangen…men det kan noen ganger være litt utfordrene.. Det er fort gjort at man kan klemme dronninga, når man flytter henne mellom parekassetten-merkeburet-utspisningsburet.
Her er 4 dronninger ferdig merket, og satt inn i utspisningsburet. Den hvite massen er Apifonda. Dette er en ny type utspisningsbur fra HC, som skal være «tryggere». Her kommer arbeiderbiene først inn å hilser på nye dronninga gjennom den smale kanalen, mens dronninga må gå gjennom den store kanalen, etter at all Apifonda`n er fjerna av biene.
Her setter jeg inn den nye dronninga i en av mine egne kuber. Som du kan se, så er dette utspisningsburet av den gamle typen. Den gamle dronninga ble fjerna igår, så den har vært dronningløs ett døgn.
Jeg var tilbake å titta etter ett par dager, og da var det en tavle med egg. Men det tar seg nok fort opp..
Idag fikk jeg være med inn i det helligste av det hellige…pare-bigården til GB på Papper på Vesterøya. Jeg kan selvsagt ikke dele noe adresse her.
Lenger inne…bak disse trærne…. står hennes 3 elite-bifolk….med masse droner.
Etter alt det ruskeværet som har vært de siste dagene….så var dette en positiv overraskelse….nemlig at det var egg og dronning i 11 av 16 kassetter. Satser på merking av disse imorgen….så får vi se hvor mange det blir igjen tilslutt.
Det har vært ruffsete vær i det siste….og i frykt for at dronningene ikke får flydd ut og parra seg…..så har vi en back-up-plan på Vikerstedt…
Bare sånn i tilfelle….
Dettte er nemlig runde 2 med dronning-avl…..selv før vi har fått sjekka om det blir noe av første runde. Som skrevet tidligere, så er det nå 18 potensielle dronninger på vift på Vesterøy. Her er 23 nye dronningceller, som ble forsegla idag. Og derfor var det tid for å bure disse cellene. Her er det 2 dronningcelle-tavler.
Dronningene våre er nå ute på vift på Vesterøy. Vi har nemlig out-sourca «step-5» til noen som har noen flotte elite-kuber med masse sprekke-klare droner. Det er selvsagt GerdBerit som har tatt imot apidea`ne våre, og her er alt i trygge hender.
Totalt står nå 16 kassetter her…med potensiale for å bli det nærmeste vi klarer å komme elite-dronninger i år.
Vi sitter nå bare å venter på en telefon ..om at vi kan komme å hente dronninger..
Dette var stusselig….kun 4 av 36. Alle de andre larver hadde de kasta ut av cellekoppene. Vi må gjøre ett nytt forsøk imorgen. Ett eller annet som biene ikke er fornøyd med her…
Larvene ble henta tidligere på dagen på Rødsmyra ungdomsskole, fra kube K2, der vår flinke hvite elite-dronning bor.
Dronningavls-tavlene hadde stått natten over med cellekoppene i kube V9, så biene fra V9 kunne «rense cellekoppene og sette sitt preg på dem».
Jeg brukte den blå omlarvingsnåla og litt honning i cellekoppene
Her ligger det nå en larve i hver cellekopp….tilsammen 37 potensielle dronninger.
Her gjelder det å jobbe effektivt, og få disse larvene kjapt tilbake til biene…så de kan holde larvene sine i live, og stelle de fint. De skal hele tiden ha 34,5 grader, og ingen styrer det bedre enn biene selv.
Nå skal vi straks gi biene i cellekokeren tilgang til larvene, som skal bli til nye dronninger. Biene som er i denne hvite kassa har nå ingen dronning, og de er derfor ganske desperate etter ei ny dronning.
Sjekk ut videon under…
Ett lite teppe over cellekoppene hjelper de kanskje litt til å holde temperaturen oppe døgnet rundt..
Følg med oss videre i neste del….så ser vi om dette blir noe greie på….
Det er egentlig ikke den første svermen, for den satt for høyt opp…se bilde under..
Denne svermen på Rød i Onsøy kom aldri ned i kassa…
Så kom det en telefon fra Rolvsøy….
Denne satt inne i ett tornekratt…
..ikke mulig å feie opp svermen, eller riste den ned i kasse..
Jeg trodde jeg hadde disse på kroken…etter mye arbeid…
Men de var borte dagen etter…
Biene på Rolvsøy hadde flytta seg lenger ned i gata… og nå var de blitt ett stort problem..! Se bilde under.. De har nå flytta inn i veggen i dette huset..
Som dere vet…så kan jeg ikke beordre biene. Jeg kan bare gi de ett bedre bo-alternativ enn veggen…som er kassa mi. Disse biene må man ta livet av.
Men så kom det en «hyggelig» sverm på Kråkerøy…innerst i Lyngveien…og disse var eksemplariske! Må ha vært fra en dyktig birøkter….som har sovna på vakt..
Dagen etter var kassa i sverme-bigården på Viker. I kassa var noen greiner og 1 platstikk tavle (ikke utbygd eller noe fòr på tavla, selvsagt).
Så etter 4 dager er det tiden for inspeksjon av svermen.. Og se på disse her, masse egg og honning, lagt i helt ny fin utbygd hvit voks! Disse har vært veldig produktive i 4 dager…!
Disse fikk ny kasse med nye tavler…og er nå klare for å sertifiseres om 1 uke.
Ny telefon…og nå er det sverm på Rødsmyra skole….på veggen på gymsalen..
Disse har gått inn i veggen…og etter møte med vaktmester…..så fant vi ut at noen proffe må ta livet av disse. De ville vært umulig å få i svermekassa i mi.
Best å dra hjem å lade telefon før neste sverme-telefon kommer…
Årets farge er rød, og håpet er å ha samtlige dronninger i egen bigård, med ett rødt merke på ryggen, senere i sommer.
Det er noen utfordringer i år pga yngelråta i Halden, som igjen har gjort at pare-bigården på Skvallebekk er stengt på ubestemt tid i år. Jeg tror vi likevel kommer til å få veldig gode gener i årets dronninger.
Eggene kommer fra en hvit elite-dronning som nå står i en av kubene på Kråkerøy ungdomsskole. Ho er antakeligvis ei av beste dronningene jeg har opplevd å stelle, og ho er nå 2 år gammel. Ho har fylt yngeltavlene fulle av yngel til gangs, gjerne 8 – 9 tavler med yngel, tavlefaste, veldig god gemytt, og honningproduksjonen har vært normalt bra.
Dronene, som skal pare årets dronninger – blir for tiden født på Vesterøy, I ett par av GB sine elite-bifolk (som står en plass for seg selv). Vi har vært heldige og litt frekke som spurte om vi kunne komme på besøk med våre pare-kassetter. Og det fikk vi lov til!
Okei, så hvor er vi nå….
Jo, Cellekokeren ble satt sammen igår…se bilder under…
Se her…på enden….på plassen til V1…..står vår hvite cellekoker med tusenvis av bier. Den består nå av 1 god fòr-tavle, 1 god pollen-tavle, og 2 smekkfulle tavler av lukka yngel, + at jeg kasta nærmere 10 tavler med bier ned i kassa. Disse venter nå desperat på 1 larve eller 40… ….og de kommer på onsdag 14. juni, som er vår larvedag. Følg med videre
Vi møtte opp mannsterke idag…..og var heldige som fikk gode tips og råd av Julian.
Det er fortsatt supertidlig på året, og været har vært unormalt mildt nå i februar. Det har vært observert flytrafikk…så noen av biene har nok allerede vært ute for å tømme tarmen. Vi tenker dette er en fin dag å sjekke om de har nok fòr i kuben for den nærmeste måneden..!
Torger har fått nytt super-syn…og derfor kasta brillene på havet….!
Okei…la oss ta en titt under topplokket…og kjenne på vekta av kubene. Vekta på kubene vil gi oss en pekepinn på hvor mye fòr de har igjen i kuben.
Alle kubene våre har god vekt, så de har mer enn nok fór framover. Mulig vi innvintra med for mye fòr…eller at vinteren har vært unormal kort og mild. Ingen bier skal uansett gå sultne rundt her på Vikerstedt.
Temperaturen er såppass mild nå at biene ikke lenger sitter i noen klase. Det kan selvklart fortsatt bli bikkjekaldt i resten av februar og mars..!
Av våre 10 bifolk, så viser det seg at 1 bifolk ikke har klart vinteren.. Kuben er fortsatt tung…så det har tydeligvis ikke stått på fòret. Mulig at de var litt for svake i utgangspunktet for innvintringen. Men det vil vi sikkert aldri få svar på..
Julian konstanterer at honningsalget har gått unna siste halvåret….og det er bare å takke alle honning-glade naboer!
Alt ser ganske så bra ut. Vi har masse fòr som biene skal spise opp…før vi kan høste honning fra kubene våre i år. Så kanskje vi kan tjuvstarte litt tidligere enn vanlig med å gi de kvikk-pollen, men det blir uansett ikke før engang ut i mars måned. Alle birøktere vet jo….at når man gir de pollen…så starter egglegginga og tempen i kuben øker…..fòr forbruket går opp….og det er det å treffe med været……som alltid er like spennende for oss birøktere på våren..!
Noen ganger er vi så heldige og får besøk i lagsbigården, og da er vi selvsagt på plass og skryter av biene våre. Denne gangen var det av en veldig oppegående gjeng fra Oslo. Vi fikk veldig mange bie-spørsmål på høyt nivå….men jeg tror vi greide å svare på det meste…uten å ta noen skrøner. Jeg tør nesten å påstå at flere fra denne gjengen har potensialet til å bli fremtidige birøktere..!
Så…nå er vi på det siste kapittelet i dronning-avl med disse dronningene. Disse hadde vært 1 uke i parrebigården på Skvallebekk, og vi fant egg allerede i 15 av kassettene. 1 dronning var død, og de 4 siste hadde forsatt ikke lagd noe egg enda. Så da ble det Viker for 15 dronninger denne dagen…
Kun 4 parrekassetter blir stående igjen til neste uke…
Tilbake på Viker igjen…innflytta i hundegården (ingen hund her nå!!). Så kommer vi til den kritiske delen…merking av dronningene.. Her er det lett at noe går galt. I år skal alle dronninger merkes med ett unikt nr. med gul bakgrunn. Slik kan vi følge dem bedre.
…Foreløpig har vi fått merka 13 av dronningene. Ei ville ikke komme ut av kassetten (ei sta ei), og ei stakk avgårde…..hmm…kanskje ho kommer tilbake til kassetten ikveld etter at vi har gått…
Dette jeg skriver nå, iallefall som sverme-ansvarlig i FBL, er såklart helt politisk ukorrekt, MEN en sjelden gang er det «gøy» når det svermer….og det er når det kommer stigebil for hjelpe til !! Denne svermen er også den største svermen jeg har henta hittil. Svermekassa mi ble rett og slett for liten, og jeg måtte bruke cellekoker kassa mi for denne gjengen. Sjekk ut bildene under…
For å ta det litt fra starten av…så er det en person som har sett en sverm på Tollbodplassen, og melder da fra til FBL (Fredrikstad Birøkterlag). Jeg drar en tur ned å ser….og skjønner jo ganske fort at problemet her….er at svermen sitter 5m høyt opp i ett tre. Etter å ha prata med de på servicetorget og de innen park i kommunen (som ikke har lift tilgjengelig), så er brannvakta neste.. Og de rykker ut med en gang…
Dette er stas.. For dette er de tøffeste av de tøffeste, brannfolka, og de har det grommeste utstyret…som denne stigebilen..!
Brannvesenet rigger seg til på ett blunk (og det gjør jeg med birøkter-dressen også!) og jeg får instrukser om å stå i kurven. Denne blir selvsagt fjernstyrt av de proffe fra bilen..
Og så er det straks klart for jeg kan hoppe opp i kurven, med cellekoker kassa og feiekost…
Det er nesten så man skulle ønske at denne svermen hang 40m over bakken…..men vi tar til takke med de 5m’ærne også..!
Nå vettu…nå begynner vi å nærme oss svermen her.. Med denne kurven på stigebilen, så blir jeg kjørt helt perfekt rett under svermen (tenker tilbake da GB og jeg stod på stige i Gamlebyen å veiva med feiekosten etter en sverm..). På bildet ser du min hvite cellekoker-kasse nederst i bildet. Jeg gir tommelen opp til brannkonstabelen her for plassering av kurven.
1 halvtime senere står svermen i svermebigården! Alt gikk på skinner idag, men det ble såklart mye bier i lufta, og kanskje…..så blir det en ny tur imorgen (hvis det er en stor nok del av svermen igjen). Tar gjerne en tur til i kurven hvis brannfolka har tid..
Hvis det er 1 ting som kan toppe dette her…….så er det kanskje Anne-Marie og meg på taket på kråkerøy-kirke, etter en sverm i fjor…..se bilde her…
Vi er på plass i parebigården på Skvallebekk i Råde, med 20 Apidea-kassetter.
Vi setter opp kassettene våre på en påle med noe plank på, og fester kassettene fast med et strammebånd. Her skal de stå i 2 uker, men vi kommer til å sjekke dem etter 1 uke. Da kan vi nemlig finne egg, da er det bare å ta med den kassetten hjem igjen.
Hvis det er noe man lurer på om parebigården…..så er det Steinar man snakker med. Han kan alt om bier, og han er sheriffen i parebigården. Vi fra Fredrikstad Birøkterlag er jammen heldige som får lov av Råde Birøkterlag å komme hit for å få muligheten til å ta med Elite-dronninger hjem. Senere betaler man 25kr for hver parra dronning man har klart å få fram.
Vi sjekka at alle kassettene hadde nok med mat, og vi fjerna dronningceller vi hadde satt på noen av kassettene. Da fant vi at ei av dronningene ikke hadde krøpi ut av cella si, og det var jo kjipærn. Men det betyr at vi nå har 19 potensielle Elite-dronninger kommende…men det blir nok færre enn disse også…
Så nå er det bare for oss til å dra hjem, mens dronninga i parekassettene forhåpentligvis flyr opp over tretoppene imorgen, for så å pare seg med en neve droner som flyr rundt her. Her er det masse droner avla fram fra ei elite-dronning utvalgt av Norbi. Vi håper på klar-vær og gode pare forhold!
I kjelleren har vi nå hatt stående 20 Apidea-kassetter i 3 dager, med bier, ventende på ny dronning. Igår fikk hver av disse kassettene hver sin dronning, enten ei som allerede hadde krøpi fra sin dronningcelle….eller at de fikk en krype-klar dronningcelle.
Hver dag må vi ned i kjelleren å spraye litt vann på det rødgitteret….sånn at alle har det bra..! Nå er det bare å håpe at alle dronningene ble tatt godt imot av de ventende biene i kassettene. Dronningene trenger fortsatt litt tid på å bli kjønnsmodne. På førstkommende torsdag drar vi til parrestasjon på Skvallebekk. Heng med !
Etter at vi ifjor havna på forsida til F-B, så har vi fått studert bier 2-timer en gang i uka i skoletida(!).
Det har vært supertrivelig å jobbe sammen med disse elevene og primus motor, kontakt-lærer og birøkter, Benedikte. Og jeg tror vi har lært en del…alle sammen..
Disse bildene er tatt av F-B, og var de som kom i avisa.
Nå ble ikke honning-utbytte så stort på denne årgangen (siden vi starta prosjektet på høsten ifjor). Men elevene som velger faget «levende kultur-arv» fra høsten 2022…vil ha nok av honning å slynge..
Under er bilde fra skolekjøkken-lokalet hvor vi fikk slynga litt honning sammen med elevene..
Alle fikk også med seg ett lite glass med honning…
Nå er det jo jammen synd for alle elevene som har tatt sommerferie, og ikke har fått sett hvordan det ser ut i bikubene de siste dagene…og kjent på vekta(!) av kubene…
Vi på Kråkerøyskolen har jo nå lært oss hvorfor dette er en tavle som alle birøktere drømmer om. Dette er samme tavle, med bilde fra hver side av tavla. Dronninger som fyller så tette tavler som dette….er det bare å ta av seg hatten for.. Dette er førsteklasses.
Jeg gleder meg til oppstart i august, sammen med Benedikte og nye elever
Det har vært mye sverming hittil denne sessongen, og det begynner å ligne litt på sverme-året ifjor. Som sverme-ansvarlig i birøkterlaget i Fredrikstad, så hører det jo selvsagt til å stille opp og hente de fleste svermer som kommer. Nå er min svermebiård fullt opplasta….se bilde under. Heldigvis er det mange i FBL som støtter opp og henter svermer.
Jeg har til dags dato henta 5 svermer, og jeg var nødt til å ta livet av en annen sverm. Blir ikke arbeidsledig her heller.
Dronning-avl på Vikerstedt har alltid vært ett maretitt… Nå for tredje året på rad, så møter vi selvsagt opp på Larvedagen..langt ute i felten…i Skiptvet. Der har vi selvsagt troa….på at i år…..så skal vi søren meg få fram masse flotte ELITE-dronninger. Men det har vært 3 år på rad med mye tårer….da vi bare så vidt har greid å få fram riktige Elite-dronninger til eget bruk + litt til.
Antageligvis på grunn av en skjult dronning(celle?) i vår cellekoker, så ble årets larver med elitegener også revet bort fra oss.
Men heldigvis…vår leder i Birøkterlaget har en «gammel» blå elite dronning gående for sine dronninger, og vi på Vikerstedt får lov å adoptere ho. Etter å ha fylt 2 dronningavl-tavler med larver fra ho, så så det slik ut igår…………se bilde under………..21/22 påbegynte dronningceller. Vi har fått tilbake troa igjen….
……Så nå kan vi fylle opp Apideakassettene våre til uka, og så tar vi turen på nytt til parrebigården på Skvallebekk. Nå har vi tro (igjen) på at vi henter mange store gule(åretsmerke) Elitedronninger om 3-4 ukers tid!
Ja det er helt riktig. Biene danser rundt på tavlene. Men det er ikke for gøy de gjør det, men for å fortelle de andre biene noe viktig.. Se video`n under
Dansen pleier å gå i ett slags 8-tall…..mens man rister på bakparten. Dette er ei bie som har funnet ett nytt trekk å dra på….for pollen og eller nektar, og nå ønsker hun å fortelle resten av familien hvor disse godsakene befinner seg!
Det er ikke så ofte jeg legger merke til bie-dansen på en rutine-sjekk i egne kuber, men gøy å se! De danser i hvilken retning blomstringen er, avstanden dit, og kvaliteten på matkilden. Dansespråket er vist like nøyaktig som en GPS.
Jeg skulle gjerne greid å lese på dansen hennes hvilken plante eller blomst hun forteller om her, kanskje er det blomstene på kirsebær-treet nede ved postkassa…….
Er det noe vi ikke tuller med på Viker, så er det Voks. Dette er noe av det viktigste vi gjør i bigården, nemlig ta vare på denne dyrbare voksen som biene har laga. Det er faktisk vokskrise her i Norge, og nå importeres det voks fra Afrika og Australia.
Og sånn kan vi ikke ha det.
La meg først få vise ett bilde fra der vi starta denna uka, og så ett bilde av hvordan sluttproduktet vårt ble. Se under.
Igjen, så er vi så heldige å få låne det nødvendige utstyret fra Fredrikstad Birøkterlag. Det er en vokssmelter bestående av en tank med en dampsteamer / tapetfjerner. Når den gamle voksen i tanken får en temperatur på litt over 60°, så smelter voksen og renner ut gjennom ett dreneringsrør……ut i en ren bøtte med litt kaldt vann i bunn.
Denne prosessen gjentar vi helt til voksen blir helt ren og fin. Denne gangen ble det en grov-smelting av all voks gjennom en grov rist i tanken. Så smelta vi voksen 2 ganger til, og da gjennom ett teppe (som filter) for å få bort alle urenheter. Bilde under viser første smelting gjennom grov rista.
Bilde under viser voksen som kommer flytende ut av smelteren og ned i bøtta. Dette er første runde gjennom teppet / filteret vårt. Det kan være litt tidkrevende, men belønninga tilslutt…med den fine voksen…er absolutt verdt det.
Det kan være litt kline arbeid, alt blir seigt og fett. Overalt! Så halve jobben er vasking og rydding.
Og ja….så er det viktig å følge med!!! Det blir fort en kaffekopp for mye….. og da renner det over..!..og blir enda mere klin! Se bilde under, her fra 2 gang gjennom fin filteret vårt.
Med tanke på at denne voksen kommer fra 10 kuber gjennom ett par sessonger…så er det ganske imponerede. Av biene såklart! Vi har faktisk bare smelta den om, ikke noe mer.
Denne voksen blir så levert inn til Ivar Arne Grimsrud som www.norskbivoks.no , som har ett helt nytt og moderne mottak for behandling og støping av voks-plater.
Denne gangen endte vi opp med 13 kg ren voks, og det er vi veldig fornøyde med.
Først la meg si at vi er veldig ferske på 2dronning-drift, og at jeg er fortsatt stor tilhenger av en vanlig standard kube med 1 familie.
Likevel er det åpenbart at overvintring i 2dronning har gått meget fint! Her er det såklart flere variabler, forskjellige dronninger, og andre variasjoner på bifolka.
La oss se på bildene under først…
Jeg er helt klart mindre bekymra for innvintring av 2dronning kuber nå. Bunnbretta våre denne våren for vanlig standard kuber så typisk ut som det øvre bilde, mens 2dronning kuber så typisk ut som bilde under. De har jo en felles skille-vegg der de deler på varmen. Det skal sies at alle våre bifolk har klart vinteren bra, utenom ett bifolk som døde på sen-høsten. Noen av standard kubene har også vært litt sterkere (flere bier), enn noen av 2dronning kubene, ifjor høst. Vi blir klokere hele tiden.
Og biene har vært igang i noen uker allerede, for vi fant både egg, larver og lukka yngel i de fleste kubene! Her er noen bilder fra den første sjekken inne i kubene i 2021……..
Mye trafikk i den deilige vår-sola. Mange bier kommer nå ut for å tømme tarmen, så vent litt med å henge ut nyvaska hvite laken på tørke-snora..! Lurt tips..
Utrolig hyggelig å åpne en kube etter flere måneder, og så ser du masse bier som går rundt på tavlene. Bildet over viser 2 forskjellige familier, med hver sin dronning.
Makkærn min måtte ta en pust i bakken (ikke Torger). Kjekt at hengekøya ligger klar!
….kanskje elektroniske kubekort er tingen… Vi gir det ett forsøk. Iallefall jeg som har gullfisk-minne..så er det sikkert fint å laste dette rett opp i «skya» når jeg står med hodet over bikuben. Så kanskje på slutten av 2021…kan jeg laste opp de fineste grafer av honning-produskjon… og med par tastetrykk har jeg full kontroll over farger og nr på alle dronningene våre?! Dette høres for godt ut til å være sant, vi får se. Regner med at KSL også kan godkjenne slike elektroniske kort. Hmm…hva med å trykke på en PAD med bihansker? Dette skal vi finne ut av 🙂
Dette har blitt en årlig tradisjon dette også.. for i desember måned så gir vi alle bifolkene våre behandling mot Varroamidd. Da får de en liten dusj med Api-Bioxal, som er blanda ut i en sukkervannløsning. Ikke noe biene liker særlig godt, da denne syra er relativt kraftig. Men det må til for å holde denne midden nede, og ha friske bifolk. Dette er noe alle birøktere på Østlandet skal gjøre hvert år, iht Norges Birøkterlag.
Her i fredrikstad er vi riktig nok veldig heldige som har FBL (Fredrikstad Birøkterlag), da de tar på seg jobben med å kjøpe in denne medisinen. Så blande den ut i riktig forhold, og så kan alle medlemmene få den mengden de trenger til sine bifolk. Helt gratis!
Med en spesial sprøyte fra HonningCentralen, så er det veldig lett å fordele korrekt antall dråper i tavlegatene i kubene.
Vår fjerde sessong som birøktere går mot slutten..
Egentlig er det en god stund siden biene ble inn-vintra, da det ble gjort i oktober. Denne helgen fikk biene sin årlige Oxsalsyre medisin mot varroa midd`n.
Alt i alt…har biåret 2020 vært helt OK. Bra med honning-utbytte, samtidig vanskelig med slynge jobben pga mye lynghonning (som gjør honningen veldig tykt-flytende). Vi fikk solgt ett par bifolk, men vi var også uheldige å mista ett bifolk.
Den observange leser ser sikkert at det mangler en kube på krakken på bilde til venstre, og vi satser på at vi får en ny kube her neste sessong. Dronning produskjonen var heller ikke vellykka dette året, men vi hadde akkurat nok til eget bruk.
Vi er også nå blitt fast medlem på Rekoringen på Steffensjordet, for salg av honning. Dessuten var det å hente svermer…rundt omkring i fredrikstad…blitt en ny spennende greie å lære seg.
Nå er det bare å bruke vintern til å planlegge for sessongen 2021, og glede seg til april måned! Alltid mer å lære, og ting å bli bedre på. Takk til alle som handla honning fra oss i år, og håper vi sees neste år også!
På lørdag 12. september kan du få glass med årets første honning på Vikerstedt. Den har vært vanskelig å få slynget ut av rammene i år, fordi det er det veldig mye honning fra lyng. Derimot blir smaken kraftigere og desto bedre. Her er noen bilder fra årets produksjon..
På bildet over: Her har det blitt trangt for biene med all honningen, og de trenger mer plass. Mesteparten av honningen har kommet den siste måneden.
På bildet under: Dette er tavler sånn vi liker dem. FULL lukka honning-tavle…sånn vi birøktere drømmer om. Denne veier 2 kg ++
På bildet over: For i det hele tatt å få noe av honningen ut av tavlene, ble vi nødt til å pakke inn slynga og varme litt (ca 30°). Itillegg må turtallet være høyt, selv om tavlene noen ganger kollapser.
På bildet under: Tilslutt kommer den tjukke lyng-honningen rennende ut. Våre 500 000 bier har gjort en fantastisk jobb i år også, takker dere så mye.
Endelig er vi tilbake i bigården igjen, og vi ser at alle våre 8 bifolk har overlevd denne vinteren!
Mens vi venter på litt varmere temperatur for å se gjennom kubene, så har vi sjekka at alle bifolka har nok fòr. Det var kun den ene kuben som trengte litt påfyll med mat. Itillegg er alle bunnbretta rengjort, og vi har satt inn diagnosebretta for gi de litt mer varme.
Neste blir å innskrenke plassen i kuben, da det naturligvis er mye mindre bier nå enn da vi innvintra biene.
Innvintringen av våre nå 8 bifolk er nærmest ferdig. Det meste av sukker-fòret er hentet ned fra fòr-karene (som ser ut som «2-etasje» på kubene), og lagret i rammene i hver av kube-kassene under fòr-karene.
Fortsatt litt aktivitet / flyving utenfor kubene, se bilde, selv om vi har passert midten av oktober. Vi har tydeligvis ikke vært for sent ute med fòringen. Likevel blir det spennende å se tidlig vår i 2020, om alle bifolkene våre er i live.
På bilde kan man se 7 kuber. Likevel er det 8 bifolk. Det er fordi vi har slått sammen våre 2 svakeste bifolk i en 2-dronningskube.
Takker samtlige bier for en kjempeinnsats i 2019, med både dronningavl og honning! Vi sees til våren når sola titter fram igjen..
Vi har lenge prata om at det hadde vært kjekt å ha «ei dronning på lur»… Spesielt siden vi mista ei dronning ifjor helt på tampen av sessongen. Da ble nemlig ikke den nye nødcelle-dronningen para pga ingen droner så sent på sessongen. Denne lille isolerte kuben gir oss derimot en god mulighet for å ha ett par dronninger på lur gjennom hele året..!
Kuben er lagd i Hviterussland, men kjøpt hos vår lokale HonningCentral forhandler. Rammene måtte lokal-tilpasses + at vi lagde til en skillevegg, for eventuelt 2 bifolk. Det går 3 små rammer på hver side av skilleveggen. Vi ser fram til å teste ut dette…
Dronningene våre klare for litt morro på Skvallebekk!
I år var det visst mye folk og mange parre-kassetter her (første gang vi er her!), og med 10-15 droner pr dronning for parringa….så går det med en god del…! De dør jo tross alt etter at de har parra seg.. Men for en happy ending!
Men fra spøk til revolver, som du ser på bilde så har vi 14 Apidea-kassetter her. Og vi føler oss relativt sikre på at det skal gå bra med 10-11 stk av de. Det er ikke så værst isåfall til å være første gang.
Vi reiser tilbake til Skvallebekk om 2 uker for å se etter egg i kassettene. Inntil det….så er det bare for dronningene å kose seg!
Etter litt forsiktig børsting av bier..fikk vi bura dronningcellene våre. Tilslag på 14 stk av 20 larver, noe vi er brukbart fornøyd med.
Vi henta våre larver på larvedagen på Torp. Disse skal senere parre seg i parrebigården på Skvallebekk. Mulig det også blir 1 runde til med cellekokeren vår.
Føltes som det var riktig med litt foring av biene våre, etter å kjent på vekta til alle 4 kubene. Derfor fikk de nå hver sin ApiFonda fór- pakke på 2,5 kg. Det føles nesten som det er «vår-vær» selv om vi er i starten av mars.
Vi venter med drivforing og pollen erstatning til vi er i april, ingen grunn til å ta noen sjanser enda.
Hva gleder vi oss mest til akkurat nå?? Jul? Nei. Vi gleder oss til våren, og vårt nye dronning-avl prosjekt !
Øverst til venstre i bildet kan du se Nicot kassetten, som dronninga vår skal legge egg i (som igjen skal bli til dronninger!). Til høyre er Aipdea Pare-kassetten, der dronninga skal legge sine første egg som ny dronning. Her er det mye å sette seg inn i, og lære. Tror dette skal bli ganske så spennende. Alle våre 4 nå-værende dronninger skal byttes i 2019!
Jeg fikk oppskriften fra en kompis, og ble litt skeptisk når jeg så navnet på alle de forskjellige ingrediensene..
Vanlig ferdig fersk pizzabunn fra butikken
Creme fraiche
Hvit geitost
Pinjekjerner
Masse flytende ukrystallisert honning fra Vikerstedt
Ruccola
Og tomatsaus?! Nei. Ingen tomatsaus. Creme fraichen erstatter tomatsausen, og oppå den legges den hvite geitosten som du har revet. Ja det ser veldig snobbete ut, og det blir veldig snobbete. Neste er pinjekjerner som strøs utover, og tilslutt før steking så er det bare å helle litt ukrystallisert honning over pizza´n! 13-14 min i ovnen….og etter ett minutt avkjøling legger jeg på ruccola salat over. Ferdig.
Så..hvordan smaker dette her? Helt fabelaktig…! Ifølge vår veldig kresne mat-tester, var dette helt innafor!! Og da tror jeg alle andre vil like det også..
Alle ingrediensene kjøpte jeg på Rema, utenom honningen såklart !
De nye etikettene (eller folderne) er klare til 2019 sesongen. På forsiden har vår egen designer Sofia tegnet en Bie med en honning-krukke-last under, superfin ble den! Inne i folderen har vi tatt med det nødvendige en honning etikett må ha, som holdbarhet, innhold, kontakt-info, og advarsel til spedbarn. Vi håper og tror at denne folderen vil gjøre det lille ekstra, og gi glasset ett flott inntrykk.
Vi valgte en folder som knytes rundt glasset isteden for en etikett som blir klistret på, pga gjennbruk av glassene. Her er det mulig å levere tomme glass tilbake, og vi vasker de i oppvask-maskin på høy temperatur.
Snekker-Andersen har laget noen fine kiler som vil isolere litt ekstra godt for biene i vinter. Dette er såklart ikke noe biene forventer, eller krever….men bare snekker Andersen som er veldig service innstilt. Ikke bare er det noen enkle kiler heller, men dette er faktisk skikkelige eike-kiler…tilpassa flyhullet deres. Hver bi-familie får hver sin.
Når det blir kaldt, så skal de ikke ut å fly….men sitte inne og kose seg mens de venter på våren. Da kan vi liksågodt stenge halve inngangsdøra, det vil hjelpe både biene sitt vakthold + at det ikke trekker fullt så kaldt.
Tusen takk for hjelpa Andersen! Honninga blir nok ekstra søt til våren nå tipper jeg..
Nå er det varetelling, rydding, sjauing, vasking, skrubbing, tapping av den siste honningen på glass, og ikke minst innvintring! Sessongen 2018 er over.
Og det føles bra, vi har tross alt hatt en bra utvidelse av bikuber og rekordhøsting av honning.
Den siste honninga skal tappes på glass, og det ble tilslutt 29 glass a 450g.
Alle glassa har såklart blitt vaska på høy-temp. i oppvaskmaskin, og etterpå tørka godt.
Her tappes honningen på glassa. Vi heller fra spann, opp i glassa.
15 kg er heller ikke så store jobben.
Her er alle glassa klare til levering. Vi merker at høst-honningen har en mørkere farge enn sommerhonningen, kanskje med en litt sterkere honning smak
Nå er alt utstyr skrapa, vaska og rengjort. Her står det stabla på kaldt-lageret til neste vår.
Denne sommeren har vi også investert mye i nytt utstyr fra honningCentralen.
Det ble desverre ikke funnet noe egg i verken V3 eller den nye avleggeren V6. Dermed slutter disse kubene å eksistere, og biene fra hver av de blir nå slått sammen med andre kuber ( V3 –> V5 og V6 –> V2). Detta var triste greier, og tydeligvis litt for store forhåpninger fra vår side. Nå er det bare å krysse fingra for over-vintringen til våre nå 4 kuber, og kanskje kan vi få ett par avleggere neste vår.
Se her folkens…. Ser du på det øverste bilde, så kan du se dem…! Hvis du ikke ser det, så se på bildet under. Helt utrolig!! Vi er i midten av september! DroneCeller…og vi fant dem i kube V4! Nå har vi noen droner som kan parre seg med våre nye jomfru dronninger i V3 og V6! Fortsatt muligheter for at det kan gå bra med disse kubene.. Og vi har troa!
Det holder med ett par droner for våre 2 dronninger skal få parret seg! På bildet under ser du V3 og V6 som begge er (foreløpig) uten parra dronning. Vi flytta denne tavla med droner på til kuben V6. Vi satser på å forhåpentligvis se egg innen ett par uker!
Dette synet møtte oss under den ukentlige inspeksjonen….og vi forstod rakst at her er det krise!
Se bildene…
De store avlange cellene du ser på disse tavlene er nemlig nye dronningceller! Og vi så 8 slike!
Da var det ikke lenger noe spørsmål, den gule dronninga vår i V3 er død. Så hva gjør vi nå?
Hovedproblemet er nå å få en ny parra dronning så sent på året, da det ikke er mange droneceller («han-bie»-celler) å se i kubene. Vi har likevel sett noen droneceller, og det er tross alt nok med en drone som kan parre seg med en ny dronning, for å få en nød-dronning til invintringen. Vi gir det en sjanse, og vi økte ytterlige sjansene våre med å splitte kuben! Noen dronningceller i en avlegger, og noen dronningceller i V3 (se bildene under). Det blir spennende å se til uka…da de fleste dronningcellene burde være åpna….
Vi lover å holde dere oppdatert om tilstanden til V3 og avleggeren til uka!! Følg med!
Denne gangen greide vi å fange ho i merkeburet på første forsøk!! Hvis du ser nøye etter…..så ser du ho mellom sprinklene på merkeburet. Her tok vi ett bilde av ho mens vi venter på at den røde lakken på rygg-skjoldet hennes skal tørke. Denne dama er ei lokal Viker-dronning og ikke til å kimse av. Hun er allerede godt igang med egglegging, og alt ser bra ut sålangt! 🙂 Kuben hennes er forøvrig V1.
Dette fikk vi se da vi åpnet avlegger-kuben vår (V5) på tirsdag ettermiddag…En Monsterveps (Geithams) hadde brutt seg inn i kuben for å røve til seg honningen til biene! Se bilde under…
Da vi løfta opp en av rammene i V5, for å ta den ukentlige titten….så vi at det hang en Monsterveps under ramma! Det var en Geithams! Og den var eliminert av biene selv!!
Inngangs-partiet i bikuben er ikke høyre enn 6mm, og det må ha vært der den har sneket seg inn. Men ut kom den iallefall ikke i live!
Geithamsen kan bli 3cm lang, og den brummer som ett transport-fly når den kommer flygende! Vi har observert den ett par ganger under bi-røktinga vår, og man hører den før man ser den.
All honør til biene som tok saken i egne hender og rydda opp denne gangen! Og best av alt er at dette er vårt nyeste bifolk, V5!
Biene jobba videre som vanlig og virka ikke nevneverdig rysta av hendelsen. Se bildet til høyre.
Bildet til venstre:Vår beste dronning, som tilhører kube V1, var ikke å se i forrige ukes birøkt. Derimot fant vi denne store dronningcellen på bildet til venstre. Så hun er nok død/forsvunnet. Hun var en hvit dronning (2016) og har utført sin jobb med bravur!
Men se på den nye dronning cella….virkelig flott! Og når vi åpna kuben nå så hadde hun allerede krypi ut av cella si. Hun var ikke å se, men vi venter spent på å se etter egg framover!
Bildet under: En glad sak tilslutt, vår relativt nye dronning i V5 ble merka i merkeburet med rød farge. Hun legger bra med egg, og best av alt er at ho er ei skikkelig lokal laga Viker dronning!
Idag tappet vi sommerhonningen for 2018 på glass, og med denne upoda honningen gikk det veldig lett i denne varmen. Tilsammen ble nesten 45 kg honning delt på 23 små glass og 69 store glass. Sålangt er vi veldig fornøyde!